Skip to main content

W ostatnich latach mikroliście zdobyły ogromną popularność w świecie kulinarnym i zdrowotnym. Te małe, ale potężne rośliny nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale, co niezwykle istotne, są prawdziwą bombą odżywczą. Warto przy tym podkreślać, że, choć podobne, nie są tym samym co kiełki. 

Czym różnią się mikroliście od kiełków?

Kiełki i mikroliście to przede wszystkim inne fazy rozwoju danej rośliny. Kiełki są tym najwcześniejszym etapem jej życia, zbieranym już po kilku dniach od chwili kiełkowania (2-7 dni). Wówczas roślina składa się z kiełka, korzonka i zwykle widocznego nasionka. Kiedy pojawiają się pierwsze listki, wtedy mamy już do czynienia właśnie z mikroliśćmi. Te zbiera się po około 7-12 dniach wzwyż, w zależności od gatunku rośliny i warunków jej rozwoju.

Kiełki zjada się zwykle w całości, z nasionem i korzonkiem. Z kolei w przypadku mikroliści ścina i konsumuje się wyłącznie nadziemną część, czyli łodyżkę i listki. I tutaj warto wskazać kolejną istotną różnicę – mikroliście mają zdecydowanie bardziej rozwinięty system korzeniowy, rozwijający się w odpowiednim podłożu (ziemia, włóknina kokosowa, hydrożel) i uprawia się je w świetle, co umożliwia im fotosyntezę. Czynniki te dodatkowo wzbogacają ich wartość odżywczą (tutaj więcej o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych mikroliści).

Kiełki z kolei uprawia się najczęściej w tzw. kiełkownicach, na różnych tackach czy w słoikach, i co ważne, nie wymagają podłoża i stałego dostępu światła. Potrzebują jedynie wody. Rosną w ciemności lub półcieniu.

Mikroliście a kiełki – które są bezpieczniejsze?

Jeśli w miejscu wyrastania zachowane są higieniczne warunki i sięgamy po dobrej jakości, sprawdzone nasiona, nie ma powodów  do obaw. Warto jednak pamiętać, że w kiełkach łatwiej rozwijają się bakterie. A to dlatego, że rosną w ciepłym i wilgotnym środowisku. Mikroliście uważane są za bezpieczniejsze do spożycia, ponieważ nie zjada się ich nasion i korzeni, a to właśnie tam mogą gromadzić się niepożądane drobnoustroje.

Rodzaje mikroliści

W ofercie Zielono microgreens znajdziesz szeroki wybór mikroliści, a wśród nich są miedzy innymi:

  • rzodkiewka green & red: pikantna, świeża, idealna do sałatek i kanapek.
  • nasturcja niska: pikantna, przypominająca rzodkiewkę, doskonała do przystawek i dekoracji.
  • groch boogie: łagodny, słodki, świetny do zup i risotto.
  • szczawik zajęczy: kwaśny, cytrynowy, idealny do sałatek i zup.
  • aksamitka wąskolistna: cytrusowy, lekko gorzkawy, doskonały do deserów i koktajli.
  • łubin: delikatny, orzechowy, świetny do smoothie i dań wegańskich

    Dlaczego warto wybrać mikroliście od Zielono Microgreens?

    Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą mikroliści na stronie Zielono Microgreens. Wszystkie nasze mikroliście uprawiamy na organicznych podłożach, z nasion wolnych od GMO, co gwarantuje najwyższą jakość i bezpieczeństwo.

     

    Leave a Reply